Veel Europese steden weerspiegelen nu een mozaïek van verschillende culturen als gevolg van tientallen jaren aanhoudende migratie. Het ontwikkelen van de integratie van migranten om de maatschappelijke cohesie te bevorderen is daarom een van de grootste uitdagingen van de EU. Daarom ondersteunt de EU vooral creatieve manieren om de integratie van migranten te bevorderen.
Theater en eetcultuur behoren tot deze creatieve integratiemiddelen. De combinatie van deze twee middelen wordt een krachtige en effectieve aanpak voor het bevorderen van sociale cohesie, begrip en interculturele uitwisseling bij de integratie van migranten. Culinary Project wilde profiteren van deze twee middelen die diep geworteld zijn in menselijke ervaringen en het potentieel hebben om kloven tussen verschillende gemeenschappen te overbruggen.
"Culinair: Ode aan de Diversiteit Project" maakte gebruik van theatrale activiteiten om het vertellen van verhalen, empathie, taal- en communicatievaardigheden, culturele uitwisseling, zelfvertrouwen en empowerment, en lichaamstaal te verbeteren.
Culinair bood de deelnemers een platform om hun migratieverhalen en -ervaringen te delen, waardoor de gastgemeenschap de uitdagingen, aspiraties en ook bijdragen van migranten beter kon begrijpen en het gemeenschapsgevoel werd versterkt. Een van de toeschouwers in Forlimpopoli verklaarde na afloop van het culinaire project dat hij uit het hoofd voelde hoe moeilijk het is voor migranten om naar een ander land te verhuizen, vooral als ze daartoe gedwongen werden.
Culinair creëerde ook een sterke basis voor migrantenacteurs en -actrices om zich opgenomen te voelen en zich erbij te horen. Een van de Culinaire actrices, een nieuwkomer in het gastland, zei dat ze voor het eerst het gevoel had dat haar hele verhaal verteld werd, zonder zich in te houden om iets te zeggen dat verkeerd begrepen zou kunnen worden, omdat theater ook verschillende manieren toestaat om lichaamstaal te gebruiken, wat haar expressie versterkte.
Een ander effectief instrument voor het Culinaire Project is de eetcultuur, die dient als een universele taal die etnische grenzen overschrijdt. Voedsel bevordert banden en partnerschappen door mensen samen te brengen. Terwijl ze een band behielden met hun thuisland en zich tegelijkertijd integreerden in hun nieuwe gemeenschap, deelden culinaire deelnemers hun migratie-ervaringen via hun lokale eetcultuur. Het laten zien van gerechten uit andere culturen creëert mogelijkheden voor verbinding en binding en bevordert tegelijkertijd culturele uitwisseling en waardering.
Culinary Project wist zowel de acteurs als het publiek te boeien door de theatrale en culinaire kunsten te combineren tot een multisensoriële ervaring waarin kook- en eettradities uit verschillende landen aan bod kwamen.
Concluderend kan gesteld worden dat de integratie van migranten door middel van theater en culinaire tradities inspeelt op onze fundamentele menselijke behoefte aan verbondenheid, creativiteit en gedeelde ervaringen. Gemeenschappen kunnen obstakels uit de weg ruimen, meer begrip kweken en een meer inclusieve en vreedzame samenleving ontwikkelen door ruimtes te creëren voor samenwerking, discussie en viering.
Handan Sayer
Project Manager and Co-Founder
European Migrant Platform, EMP
Comments